How to take good night photo shoot


Status
Not open for further replies.

blomqvist

New Member
Oct 27, 2007
117
0
0
37
Sengkang
#1
Below are the sample pictures

SAMPLE A
Canon Powershot, 1/60sec, f/2.8, 7.1mm, Flash fired, Auto Mode(3)


SAMPLE B
EOS350D, 1/15, f/1.8, ISO1600, 50mm, Flashfired, Compulsory flash firing(1)


--------------------------------------------------------------------------

Sample A : The background is dark
Sample B : The background is bright, but not focus due to f/1.8

Please advice how to take this type of picture at night, with good focus both object and background.
 

zac08

Senior Member
Feb 21, 2005
11,755
0
0
East
#2
Below are the sample pictures

SAMPLE A
Canon Powershot, 1/60sec, f/2.8, 7.1mm, Flash fired, Auto Mode(3)


SAMPLE B
EOS350D, 1/15, f/1.8, ISO1600, 50mm, Flashfired, Compulsory flash firing(1)


--------------------------------------------------------------------------

Sample A : The background is dark
Sample B : The background is bright, but not focus due to f/1.8

Please advice how to take this type of picture at night, with good focus both object and background.
Take 2 shots... one for the scenery and one with the flash and combine them together... ;)

Seriously, what you'd need is a rear sync flash mode. Meter for the ambient lighting, allow for a long shutter shot and at the end of the shot, the rear sync flash should provide for the lighting of the subject nicely. ;)
 

blomqvist

New Member
Oct 27, 2007
117
0
0
37
Sengkang
#3
Seriously, what you'd need is a rear sync flash mode. Meter for the ambient lighting, allow for a long shutter shot and at the end of the shot, the rear sync flash should provide for the lighting of the subject nicely. ;)
Bro...Can you please explain more on the 'rear sync flash mode'?
I catch no ball.
How can i do this setting in my EOS350? What type of flash that I need?
 

ptwong

Senior Member
Nov 10, 2003
589
0
16
42
Yishun
#4
what do u mean by good exposure for the background? Sample b? with sharper back ground?
It's generally harder to shoot with well exposed background at night unless u used a tripod.
Use a longer shutter speed to get more ambient light.
 

zac08

Senior Member
Feb 21, 2005
11,755
0
0
East
#5
Bro...Can you please explain more on the 'rear sync flash mode'?
I catch no ball.
How can i do this setting in my EOS350? What type of flash that I need?
This is a flash mode. I'm not a Canon user, so I'm not able to tell you how to achieve this step by step. But if you can locate this mode, try it out. You should be able to use this mode either with the on-board flash or an external one.
 

blomqvist

New Member
Oct 27, 2007
117
0
0
37
Sengkang
#6
Thanks Bro....appreciate your advice.

To canon user, anybody can advice me on how to set "rear flash mode"?
 

Draccoyap

New Member
Aug 15, 2007
62
0
0
#7
Bro...Can you please explain more on the 'rear sync flash mode'?
I catch no ball.
How can i do this setting in my EOS350? What type of flash that I need?
first, you should use a small apature (big value) to get deep depth of field, so that your subject and your background is within the focus range. in that case, your shutter will need to be long opened to gain enough light for the background (and foreground). then you will need the flash to capture the subject in focus. to do all this, you need that rear sync flash and you also need a tripod.

you should be able to switch on that feature at your custom setting (or try to find flash sync mode from your manual), or you can try the pre-set night potrait mode provided in your 350D dial. I am using 400D. basically, your flash will fire twise, one right at the begining and another right before the shutter closed. the second flash to to capture the subject i focus. you will need to tell your subject to stay still until the second flash fires. but you might still see that there are some shadow around our subject due to the slight movement, unless your could subject stay very still.

hope it helps.
 

blomqvist

New Member
Oct 27, 2007
117
0
0
37
Sengkang
#8
bro draccoyap,...so can I say 'rear flash mode' = preset night mode ?

instead of using preset night mode that provided by camera itself, is there any manual way or configuration to set ?
 

Redsun

Senior Member
Nov 27, 2005
7,931
1
0
37
Singapore
www.flickr.com
#9
rear sync is in the custom function menu
you can meter for the ambient background and then fire off
the background will be exposed nicely and the flash will light up the subject
 

blomqvist

New Member
Oct 27, 2007
117
0
0
37
Sengkang
#10
rear sync is in the custom function menu
you can meter for the ambient background and then fire off
the background will be exposed nicely and the flash will light up the subject
Sorry, bro Redsun. i am slow learner.
I still didnt get how to set it.

Can derive it briefly for me ?....thanks a lot
1. what do you mean " meter the ambient backgorund and fire off " ?
2. custom fuction menu ??...under which saction,...(please help me derive step by step)

Sorry...to bother,....thanks a lot a lot
 

blazer_workz

Senior Member
May 8, 2006
3,118
0
0
ClubSNAP Community
#11
Sorry, bro Redsun. i am slow learner.
I still didnt get how to set it.

Can derive it briefly for me ?....thanks a lot
1. what do you mean " meter the ambient backgorund and fire off " ?
2. custom fuction menu ??...under which saction,...(please help me derive step by step)

Sorry...to bother,....thanks a lot a lot
u want explaination for ur powershot or 350D?
 

ptwong

Senior Member
Nov 10, 2003
589
0
16
42
Yishun
#12
rear sync is in the custom function menu
you can meter for the ambient background and then fire off
the background will be exposed nicely and the flash will light up the subject
does 350 has rear curtain sync?
 

catchlights

Moderator
Staff member
Sep 27, 2004
21,903
46
48
Punggol, Singapore
www.foto-u.com
#13
rear curtain sync it is not necessary, unless you want to have movement effect during exposure making.

slow sync it is the proper mode to use for this situation.
 

blomqvist

New Member
Oct 27, 2007
117
0
0
37
Sengkang
#17
Reduce the ISO, increase the f-stop, use a tripod and tell the subject to stay still! :)
Bro...i have tried this.
Even if I increase the f-stop, I have to reduce my shutter.
Reducing the shutter to 10", i think the subject will not be able to smile and still for 10" without having a minor movement, resulting the subject will not sharp.
 

Redsun

Senior Member
Nov 27, 2005
7,931
1
0
37
Singapore
www.flickr.com
#18
you can try using a higher iso say,maybe 800?
frame the background and half press the shutter,this shutter speed will expose the background correctly.with the shutter half pressed,lock exposure by pressing the * button
get your subject in the frame and shoot normally..
this should work....i think:think:
 

blomqvist

New Member
Oct 27, 2007
117
0
0
37
Sengkang
#19
you can try using a higher iso say,maybe 800?
frame the background and half press the shutter,this shutter speed will expose the background correctly.with the shutter half pressed,lock exposure by pressing the * button
get your subject in the frame and shoot normally..
this should work....i think:think:
Thanks bro...
in this situation,...what is the appropriate setting?
What is the shutter and f -stop that we can consider?
 

Status
Not open for further replies.
Top Bottom