300D - Problem .. is it spoilt?


Status
Not open for further replies.

tahoo

New Member
Aug 28, 2004
35
0
0
My 300D suddenly have problem when it is set to Manual Model (P, M, ...)
When I click on the shoot button, It seems to have problem focusing..
Everything works fine when I use the auto mode ... and when I switch to manual focus....

I test with another of my lens, same problem...

anyone know what happen to my camera?
 

adamadam

Senior Member
Feb 9, 2004
3,642
1
38
35
Perth
www.flickr.com
When you switch to manual focus, you must focus the camera yourself by turning the focussing ring.
Sorry if I misunderstood your problem.
 

jeremyftk

New Member
Jun 24, 2005
694
0
0
35
Eastern Singapore
adamadam said:
When you switch to manual focus, you must focus the camera yourself by turning the focussing ring.
Sorry if I misunderstood your problem.
Well... You may or may not have got it wrong. The way he posted makes me think likewise.

Unless, he means that on Auto mode, the camera can focus. Other modes like P, TV, AV & M, the cam can't focus...?
 

syazkal

New Member
Apr 7, 2004
668
0
0
PSR
Hi,

Hv you tried taking out the battery...........

just my 2 cents
 

tahoo

New Member
Aug 28, 2004
35
0
0
syazkal said:
Hi,

Hv you tried taking out the battery...........

just my 2 cents
Yes. I tried using another battery.. still same problem
 

tahoo

New Member
Aug 28, 2004
35
0
0
adamadam said:
When you switch to manual focus, you must focus the camera yourself by turning the focussing ring.
Sorry if I misunderstood your problem.
Yes when I set to manual focus... I can snap photo by turning the focusing ring..
 

tahoo

New Member
Aug 28, 2004
35
0
0
jeremyftk said:
Well... You may or may not have got it wrong. The way he posted makes me think likewise.

Unless, he means that on Auto mode, the camera can focus. Other modes like P, TV, AV & M, the cam can't focus...?
Sorry for the misunderstanding....

My problem is that on P, TV, AV & M mode, my 300d is not able to auto focus.
 

tahoo

New Member
Aug 28, 2004
35
0
0
Water Spiderman said:
try changing your lens and make sure the contacts are clean.
I tried with another len..

also same effect...
 

jsbn

Senior Member
Jul 24, 2002
2,944
0
0
Planet Eropagnis
I got a feeling that the problem lies with the user and not the camera.

Switch to centre focusing point only and focus on a contrasty area rather den an area of low contrast.

Check ur lens to ensure its switched to AF mode instead of MF mode.
 

tahoo

New Member
Aug 28, 2004
35
0
0
jsbn said:
I got a feeling that the problem lies with the user and not the camera.

Switch to centre focusing point only and focus on a contrasty area rather den an area of low contrast.

Check ur lens to ensure its switched to AF mode instead of MF mode.
Hope that it is my problem...

how to switch to center focusing?

I am confirm on AF.
 

drumma

Senior Member
Jan 5, 2005
6,299
0
36
33
Oulu, Finland, Finland
www.wongliji.com
i'm quite sure it's user error.

there's an AF button which u need to press and just turn ur dial to the desired box and in this case, the centre point.
 

jsbn

Senior Member
Jul 24, 2002
2,944
0
0
Planet Eropagnis
tahoo said:
Hope that it is my problem...

how to switch to center focusing?

I am confirm on AF.
There u are! :bsmilie:

There's a AF focus point selection button on ur 300D where ur thumb can reach it (check the manual to find out the button), select using the wheel located near the shutter release button.

For more instructions, read the manual again and again (strongly advise u to do dat since it really sounded like u'd never touched the manual) to get thoroughly familiar with ur camera.

In case if u're really, really lost, there are several guides on Canon's website to get u started:
http://web.canon.jp/Imaging/enjoydslr/

Download link for the manual of ur 300D
http://beta00.c-wss.com/inc/servlet/wwux.wwuc.filedownload.servlet.WWUCDownloadFromAkamaiServlet?absolutePath=/downloadFiles_inc/00036099EN0101/EOSDR300DIM-EN.PDF
 

tahoo

New Member
Aug 28, 2004
35
0
0
I will go and try... thanks for all your advice..

glad to know that it is my problem .. but the camera..

sorry for the stupid question.. has i am still very new to the camera.... hence still learning and trying out different setting..

Anyway, will update the forum...
 

tahoo

New Member
Aug 28, 2004
35
0
0
Thanks jsbn, PhillipTan and drumma. You all are RIGHT. It is my fault playing with AF focus point selection.

It is not that I dun try to read the manual, I am really a novice and still learning. Hope you guys understand.

Thanks again
 

Status
Not open for further replies.