Results 1 to 20 of 20

Thread: how to set white balance?

  1. #1

    Default how to set white balance?

    Hi!

    I have got a question on how to set a white balance?
    I am using nikon d300.

    Is there any products that i could use to calibrate on?
    i did try custom wb but cant get it exactly right.
    colours are slight off.

    Just wondering if anyone could help me with it?

    Thank you.

  2. #2

    Default Re: how to set white balance?

    try using expodisk.. but i don't know if its sold in singapore?

  3. #3

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by inflammation View Post
    try using expodisk.. but i don't know if its sold in singapore?
    Yes it is, and cheap china versions too. Just search the forum for expodisc, there's also the mass sales section.
    Alpha

  4. #4

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by Rashkae View Post
    Yes it is, and cheap china versions too. Just search the forum for expodisc, there's also the mass sales section.
    oh great they are selling it in cs?

  5. #5

    Default Re: how to set white balance?

    what is the different between digital grey card vs grey card?

  6. #6
    Moderator daredevil123's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    lil red dot
    Posts
    21,627
    Blog Entries
    1

    Default Re: how to set white balance?

    TS, here are the exact steps to set custom white balance on D300.



    BTW I am using this... I have two... and each cost me around $7.

  7. #7

    Default Re: how to set white balance?

    BTW I am using this... I have two... and each cost me around $7.
    [/QUOTE]

    hey thanks!

    btw, urs looks more user friendly.. is it something like expodisk?
    where can i get them in Singapore?

    thks

  8. #8

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by niki90 View Post
    BTW I am using this... I have two... and each cost me around $7.
    hey thanks!

    btw, urs looks more user friendly.. is it something like expodisk?
    where can i get them in Singapore?

    thks[/QUOTE]

    Like I said... Mass sales section here... Just try to look around a bit.
    Alpha

  9. #9
    Moderator daredevil123's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    lil red dot
    Posts
    21,627
    Blog Entries
    1

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by niki90 View Post
    hey thanks!

    btw, urs looks more user friendly.. is it something like expodisk?
    where can i get them in Singapore?

    thks
    Expodisc is slightly more accurate but a lot more expensive.

    just look in mass sales. Many sellers carry it. But you probably cannot get it at $7.

  10. #10

    Default Re: how to set white balance?

    has anyone used a digital gray card?

  11. #11

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by niki90 View Post
    has anyone used a digital gray card?
    I don't know what the heck is 'digital' grey card. But I use grey card. Very useful if you are disciplined (e.g. not too lazy) lol

  12. #12
    Member
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    454

    Default Re: how to set white balance?

    WB is crucial usually for product shoots.
    I prefer to use the grey card. Place it at a corner of the composed photos. Later in PS or LR, just use the picker to correctly adjust the WB.

    For outdoor portraiture, I rather use my eyes and watch the skin tones.
    WB adjustment can be used creatively.
    http://www.EdmundPhoto.com
    for Weddings, Family Portraits, Executive Portraits, etc

  13. #13

    Default Re: how to set white balance?

    how does one set white balance in poor light ?
    I've using grey card in dim light, using the camera custom white balance function. However, the camera says there is insufficient light. Can't seem to get around this.

  14. #14
    Moderator catchlights's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Punggol, Singapore
    Posts
    21,902

    Default

    At such situration, just pump up your ISO all the way for doing custom WB.

    Hope this help.
    Shoot to Live, Live to Shoot
    www.benjaminloo.com | iStock portfolio

  15. #15

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by catchlights View Post
    At such situration, just pump up your ISO all the way for doing custom WB.

    Hope this help.
    ok thanks for the tip. I've an Olympus DSLR and you know what that means when the ISO is pumped all the way....maybe it's time to save up for a second system.

  16. #16

    Default Re: how to set white balance?

    I saw this on ebay. Not sure how good it is..
    Alpha
    Want to get back to photography

  17. #17
    Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Punggol
    Posts
    393

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by Prince Photogenic View Post
    I saw this on ebay. Not sure how good it is..
    I think sgcamerastore is stilling this too.

  18. #18

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by Deathegg View Post
    I think sgcamerastore is stilling this too.
    i saw on ebay that yoy have to fix this on your lens.. but after fixing how to see what you are shooting? haha
    Alpha
    Want to get back to photography

  19. #19

    Default

    It for u to set the white balance already then take it off

  20. #20
    Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Punggol
    Posts
    393

    Default Re: how to set white balance?

    Quote Originally Posted by Prince Photogenic View Post
    i saw on ebay that yoy have to fix this on your lens.. but after fixing how to see what you are shooting? haha
    The use is the same for most white balance tool.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •