Results 1 to 8 of 8

Thread: Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

  1. #1

    Default Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

    Hey all,

    Just bought my Sony A230 a few weeks ago and I'm having this problem.

    This long "dust" particles keeps reappearing and disappearing from my photos. And at all occasion, it appears at the same place, but shifting side to side.

    Got an example here -> http://www.flickr.com/photos/ahmad0420/4437666781/ (It's seen on the top right of the photo.

    Went to Sony Style at Paragon to "blow" it away, it went away for a while till it reappears again.

    If its the dust in the sensor, why does it keep appearing at the same place? Or is it somewhere else?

    Regards,
    Ahmad

  2. #2

    Default Re: Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

    Nah, looks like dust. I'd say it may be time to go beyond just using a blower. Maybe leave it with Sony for cleaning?
    Alpha

  3. #3

    Default Re: Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

    Blowing is not enough for stubborn dust. Need wet cleaning.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    here
    Posts
    1,350

    Default Re: Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

    What I used to do is "shake and blow" with the mirror raised up and the body facing down.

  5. #5

    Default Re: Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

    Must be someone's hair with hair gel on gl. better send in for thorough cleaning.
    5DMk2,400D,EOS3 50mm F1.4,28-75 F2.8,GRDIII 28mm F1.9
    www.flickr.com/jenson_goh

  6. #6

    Default Re: Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

    Quote Originally Posted by ahmad0420 View Post
    Hey all,

    Just bought my Sony A230 a few weeks ago and I'm having this problem.

    This long "dust" particles keeps reappearing and disappearing from my photos. And at all occasion, it appears at the same place, but shifting side to side.

    Got an example here -> http://www.flickr.com/photos/ahmad0420/4437666781/ (It's seen on the top right of the photo.

    Went to Sony Style at Paragon to "blow" it away, it went away for a while till it reappears again.

    If its the dust in the sensor, why does it keep appearing at the same place? Or is it somewhere else?

    Regards,
    Ahmad
    after you send for dust-cleaning, be more conscious of how you change lens. keep it to a minimal if possible and avoid changing lens in windy or dusty places.

  7. #7

    Default Re: Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

    Hmm thanks for the info, my friend told me its dust behind the mirror? Is it covered under warranty? I didnt know how I get it as I did not do any lens changing since I bought my camera. I'll try the shake and blow, if still fails, I'll send it to sony.

    Anyway, it only become obvious at high fstop eg. f22..

  8. #8
    Member LexLim's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Gombak
    Posts
    437

    Default Re: Dust keeps dis/re-appearing on photos! (Even after using blower)

    Quote Originally Posted by ahmad0420 View Post
    Hmm thanks for the info, my friend told me its dust behind the mirror? Is it covered under warranty? I didnt know how I get it as I did not do any lens changing since I bought my camera. I'll try the shake and blow, if still fails, I'll send it to sony.

    Anyway, it only become obvious at high fstop eg. f22..
    Guess what's behind the mirror? THE SENSOR~ So it's dust on the sensor

    *oh only if you exclude the shutter curtain*
    Nikon D60|18-55|55-200|105 f/2.5 ai|35 f/1.8|
    My Flickr

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •