Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 35

Thread: any idea why my CPU usage is always 100%?

  1. #1
    Member modenaslim's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Yishun Broadway KopiDiam
    Posts
    656

    Default any idea why my CPU usage is always 100%?



    This is abnormal operation...
    my pc can still run smooth...
    but I'm afraid the CPU may damage...

    can anyone help?

  2. #2
    Member
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Jurong West Extension
    Posts
    116

    Default

    Quote Originally Posted by modenaslim


    This is abnormal operation...
    my pc can still run smooth...
    but I'm afraid the CPU may damage...

    can anyone help?
    are you running any background programs? e.g. Seti@home, CPU cooling programs, etc.

  3. #3

    Default

    Try disconnecting your PC from the network, and monitor the CPU usage again for a while.
    If it drops, your PC may have been running some rogue program, eg junk mailer, etc.
    If it remains high, you may have some runaway background job polling something. Just a guess.

  4. #4

    Default

    maybe your cpu/mboard is not compatible with the program probe?

    does the 100% stay there forever.. does it drop? if it always stays there, then there may be something to do with the program, not the hardware i suppose.

  5. #5
    Member modenaslim's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Yishun Broadway KopiDiam
    Posts
    656

    Default

    Quote Originally Posted by hangyong
    are you running any background programs? e.g. Seti@home, CPU cooling programs, etc.
    my background program is very clean........ only icq, msn and norton....

  6. #6
    Member modenaslim's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Yishun Broadway KopiDiam
    Posts
    656

    Default

    Quote Originally Posted by yamcake
    maybe your cpu/mboard is not compatible with the program probe?

    does the 100% stay there forever.. does it drop? if it always stays there, then there may be something to do with the program, not the hardware i suppose.
    yes.. 100% forever

  7. #7

    Default

    click on processes tab and sort by CPU.

  8. #8

    Default

    In the process tab.. pay attention to those process that is occupying 100% of the CPU time....

  9. #9

    Default

    Download this free spyware scanner and see what you have got. Maybe you will be surprise.

    Also do a virus scan, maybe yr peecee has been trojan and use to ddos other ppl's peecee.

  10. #10
    Member
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Tampines
    Posts
    115

    Default

    Another good spyware scanner is Ad Aware. Just look for it at www.download.com. You might wanna try installing a firewall like ZoneAlarm. They can help you identify if there are viruses or trojan horses running on your system.

  11. #11
    Member modenaslim's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Yishun Broadway KopiDiam
    Posts
    656

    Default

    found one problem liao..
    my norton anti virus is down....
    cannot open this program..

    think.. most likely kena virus liao..
    anyway.. i shut down my pc liao..
    tomolo has presentation to do .. no time fix now..
    haha..

    anyway. thanks for all comments.. i will try the good spyware scanner tomolo..

    recently very "sui"...

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    lulu island
    Posts
    6,131

    Thumbs down

    i dun like norton. very lousy. use up a lot of system resource, slows pc down whenever its doing any scanning. easily taken over by virus/worms and shuts it down and it will never work again.

  13. #13

    Default

    i seldom use windows, 90% of the time on Linux. My windows AV (tried a few) is always up to date and scan appear clean (my game machine). However, when I scan NT2k from Linux, in average I still found 2-3 malicious backdoors or trojans/spywares monthly in the windoze machine.
    Last edited by whoelse; 18th March 2004 at 08:51 PM.

  14. #14
    Member modenaslim's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Yishun Broadway KopiDiam
    Posts
    656

    Default

    Wah... formatted my pc liao.. problems solved!!!! no need to update or download or scan whatever ever liao...

    format is the lousiest and simplest way to solve problems.. yet efficient!!

  15. #15

    Default

    Quote Originally Posted by modenaslim
    Wah... formatted my pc liao.. problems solved!!!! no need to update or download or scan whatever ever liao...

    format is the lousiest and simplest way to solve problems.. yet efficient!!
    occasional formats keep the bugs away.

  16. #16

    Default

    Ya, somehow in windows no matter how u maintain, chances that something will behave wierdly 1 yr down the road for most cases.

  17. #17
    Member
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Sinagpore
    Posts
    72

    Default

    Quote Originally Posted by modenaslim
    Wah... formatted my pc liao.. problems solved!!!! no need to update or download or scan whatever ever liao...

    format is the lousiest and simplest way to solve problems.. yet efficient!!
    Ya, i like to format my pc once in a while to get rid of unwanted stuffs accumulated over times (esp if u like to install programs), like in the registry, files etc...

    It keeps the system clean and efficient. But always remember to back up your data files.
    Last edited by DennisLee; 19th March 2004 at 10:32 AM.

  18. #18

    Default

    Quote Originally Posted by whoelse
    Ya, somehow in windows no matter how u maintain, chances that something will behave wierdly 1 yr down the road for most cases.

    hmmmm..... that only happens to Windows or it's cousins. They write into the registary but never delete it when you uninstall the software. Chances are they get slower by the day until it literally crawls.

  19. #19

    Default

    Quote Originally Posted by modenaslim
    my background program is very clean........ only icq, msn and norton....
    U might accidentally install some program that run background job. Check the Windows Task Manager --> Process.

    If U can't figure out what's wrong, just re-install your computer

  20. #20

    Default

    Acidentally install some program?

    Have anyone uses web version of anti-virus scan? As we can see, these kind of program can access your deepest windows as long as they prompt u a certificate and u allow access. So, if these web-AV can open yr files in HDD and clean them meaning that someone can write some script that fake a utility or prompt that can write into your system without even u noticing and even if you are not in windows admin account.

    Some of this pop-up says "[Enter] [Cancel]" are you not sure cancel doesn't do the same as enter? These prompt can be anything behind regardless of the name of the button prompt.

    Also, if windows can install system files in non admin account simply by a pop-up prompt and not signing in the admin account(it's just a user/passwd not a real admin user signin unlike unix eg.), a script can be smart enuf to prevent the access control prompt by bypassing it.

    There was this incident where I open a port temporary waiting for a friend to connect to it to play Fifa and while waiting abt 15min, my system was infected by a trojan. It suckup all the available memory and start to synflood my network trying to spread more.

    How can I infected just by opening this port? Then I found the trojan and after doing some research, this trojan is able to emulate itself as a client connection protocol that keep scanning for this common port Fifa game use. One it find a fifa game with open port, it emulate as a client to connect itself and when the server start to accept data, it plant the code in the system but ofcos there is no real fifa game connection since it's faking it.

    Just like that.

    Ofcos I like Windows too. No point making MacOS or Linux to behave like Windows. While I do mostly in Linux, I have multiboot to Windows for games, MP3, scanning and for thing that windows does better. So, dun say I comdemn Windows

    I like and use them all.
    Last edited by whoelse; 19th March 2004 at 11:42 AM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •