View Poll Results: Do you shoot macros with or without a tripod setup?

Voters
155. You may not vote on this poll
  • Yes, I used tripod

    74 47.74%
  • No, I shoot handheld

    81 52.26%
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 20 of 55

Thread: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Jurong West St65
    Posts
    2,578

    Default Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Just a poll to survey what is the general setup by macros shooter.

    Looks like I am spreading the macros "poison" .

  2. #2

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Quote Originally Posted by dykat2009 View Post
    Just a poll to survey what is the general setup by macros shooter.

    Looks like I am spreading the macros "poison" .
    Looks like you are being poison rather than spreading poison!

    Go buy a Gitzo Explorer series, no need survey. You need it, not the forumer need it

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Upper Thomson
    Posts
    1,440

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    with the robotic arms, 2 to 3 SB26s, pao wrappers, flash light, UV light n the plamp ....need a tripod

  4. #4

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    So simple just buy a Gitzo, bring it along whenever going shooting. Shoot with handheld and when it don't run away shoot again with tripod

  5. #5
    Member hersheydesai's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    528

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    external flash, big diffusers, torchlight, waterbottles, for some guys an extra macro lens...add to that a tripod...
    I guess for AP its ok since its more open area... for LPR, you will die carrying so much through that jungle.
    Plus, its easier to carry less, gives more options to move around, bend at odd angles, stretch out to the max to take that tiny little leafhopper that would otherwise be out of reach :P

    But then, to each their own... I go without a tripod coz mine is too heavy for long excursions..so unless absolutely necessary, I prefer to avoid...
    Hershey Desai & Deviantart
    Freezing moments in time

  6. #6
    Senior Member NovJoe's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    ~Sunny Little Island~
    Posts
    5,651

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    For me, I'll shoot handheld and when the subject is still and long exposures are needed, I will consider using the tripod. An example will be the UV shot of the scorpion in AP.

    All in all, I'll always carry a tripod for night macro .

  7. #7
    Senior Member glenntbk's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    3,629

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    I prefer to use handheld rather than using tripod. I can work around easily with better composition. Travel light is one of my consideration as well.

  8. #8

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Shakey hands me... so tripod most of the times..

  9. #9

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    For me, I prefer handheld as I can control the angle better and also sometimes it is near impossible to setup the tripod in places like LPR. Atmost, I use a monopod.

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Jurong West St65
    Posts
    2,578

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Quote Originally Posted by kohhy6 View Post
    Looks like you are being poison rather than spreading poison!

    Go buy a Gitzo Explorer series, no need survey. You need it, not the forumer need it
    With so many macros shooters posting their nice photos, It is good to get more feedback.

    I know having a tripod is good. My pocket not deep enough for Gitzo

  11. #11
    Senior Member madmartian's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Outer Space
    Posts
    20,227

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    I hypnotized the insect, so it'll keep still & also obey my commands. So no need tripod. Sometimes the insect hypnotize me & I keep still & obey their commands........... Tripod for me. It doubles as a mono pod too. 5 legs are better than 2 legs than no shots
    Take the shot!

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Jurong West St65
    Posts
    2,578

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Another good usage of having tripod is you park your big gun/robotic arm/dual flash with "pao" diffuser/focusing light in one corner and happily go search your insect within bushes without the big load.

    It is good to see so many feedback.

  13. #13
    Senior Member loboclerk's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Singapore
    Posts
    4,843

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Use tripod! My tripod is... a freebie when I bought my prosumer cam about 7 years ago. Thin and scrawny but still works mah..

    Other than the shooting benefits (or cons), tripod is good for holding your gear while u bash thru the bushes. No need to keep carrying everything or hanging it round your neck.
    Macro Photography in SG - http://sgmacro.blogspot.com | Facebook - http://www.facebook.com/sgmacro

  14. #14

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    I use tripod at home, hand-held when i'm out. Some insects won't even stay still long enough to set up a tripod, nor are they that accessible.
    I have taken the tripod out at times, but from experience i've rarely had the opportunity to use it. For more accessible areas (eg, botanic gardens), i'll take the tripod just in case the opportunity arises.
    ex-Nikon owner - now only iPhone :/

  15. #15
    Senior Member B-setting's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Equator
    Posts
    2,444

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    hmm... i always wonder how, with their complicated tripod set-up, both sayyiam and mousedeer could get so many nice macro pics....

    even liew and orion use tripod, i think...


  16. #16

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Quote Originally Posted by B-setting View Post
    hmm... i always wonder how, with their complicated tripod set-up, both sayyiam and mousedeer could get so many nice macro pics....

    even liew and orion use tripod, i think...

    Sometimes they take the subject to the tripod. Eg, crab spider
    You can get a clamp attached to an arm which you can fix to your Tripod, that way you can hold the subject directly in front of the camera
    ex-Nikon owner - now only iPhone :/

  17. #17
    Senior Member B-setting's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Equator
    Posts
    2,444

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Quote Originally Posted by TroyP View Post
    Sometimes they take the subject to the tripod. Eg, crab spider
    You can get a clamp attached to an arm which you can fix to your Tripod, that way you can hold the subject directly in front of the camera
    ha ha.. wait till the park ranger comes and give warning....

  18. #18

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    depend on situation ...
    if possible ... tripod ...
    limited space and odd angle ... handheld
    Never try ... Never know ...
    sweesineng.multiply.com/photos

  19. #19

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    most the time ,must tripod, do not care how many insects catched by one day,
    may be one day 1 or 2 very nice pictures enough

  20. #20
    Senior Member B-setting's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Equator
    Posts
    2,444

    Default Re: Shoot with tripod or without tripod when doing macros?

    Quote Originally Posted by Grant View Post
    most the time ,must tripod, do not care how many insects catched by one day,
    may be one day 1 or 2 very nice pictures enough
    but if u use a tripod, that means you would use AF for the lens? bcos, for MF, we need to move physically forward and backward to achieve focus...

Page 1 of 3 123 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •