Results 1 to 9 of 9

Thread: Crop

  1. #1
    Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    337

    Default Crop

    Hi all,
    how do u guys acutally do a 100% crop? Do u require a special software? can PS CS3 do the job? can any 1 teach me using how to do the 100% crop? and how to crop different pictures of the same contain at the same spot? and how to draw the red box which will be shown on the uncrop pictures to tell where is the crop picture crop from?Is the cropping jus plainly croping or is there a way to crop it? because i cant seems to crop different picture of the same item exactly the same spot that i have crop for the previous picture. Do help if u know this.. help will be appreciated!



    Regard,
    NormanTan
    Nikon D300|MB-D10|Nikon F2|Nikon 24-70mm f2.8G ED|Nikon 70-210mm f/4-5.6 AF-D|SB-80DX|Next:70-200mm

  2. #2
    Moderator catchlights's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Punggol, Singapore
    Posts
    21,902

    Default Re: Crop

    the 100% crop is actually crop without resizing, eg if you show an area 100 pixel by 100 pixel at 100% crop, just make a marquee of 100pixel by 100pixel, select the area of the image you want, hit ctrl C to copy, and ctrl N to create new doc, ctrl V to paste the selection into new doc, now that the new doc with 100% crop of the area images you want.

    to draw box on the area you taken from, just keep the marquee selection remind at the same spot, then from put down manual, select Edit/Stroke/, fill in the option you want, hit enter, you will have the marquee selection become a box with outline.

    to select the same spot at different doc (image files), you have to make sure all doc images size are the same, just simply drag the marquee selection from the master doc to the next doc image area, once you mouse is on the next doc, do not let go your mouse click now, press shift key and let go your mouse, the marquee selection will be at the same coordinate as the master doc.

    Hope this help.
    Shoot to Live, Live to Shoot
    www.benjaminloo.com | iStock portfolio

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    337

    Default Re: Crop

    Quote Originally Posted by catchlights View Post
    the 100% crop is actually crop without resizing, eg if you show an area 100 pixel by 100 pixel at 100% crop, just make a marquee of 100pixel by 100pixel, select the area of the image you want, hit ctrl C to copy, and ctrl N to create new doc, ctrl V to paste the selection into new doc, now that the new doc with 100% crop of the area images you want.

    to draw box on the area you taken from, just keep the marquee selection remind at the same spot, then from put down manual, select Edit/Stroke/, fill in the option you want, hit enter, you will have the marquee selection become a box with outline.

    to select the same spot at different doc (image files), you have to make sure all doc images size are the same, just simply drag the marquee selection from the master doc to the next doc image area, once you mouse is on the next doc, do not let go your mouse click now, press shift key and let go your mouse, the marquee selection will be at the same coordinate as the master doc.

    Hope this help.


    Hi,
    The info u provide is very useful! how ever, i have some enquiry about the info.. may i ask u how do i make the Marquee that u have mention? do help me a little more.. thanks you!
    Nikon D300|MB-D10|Nikon F2|Nikon 24-70mm f2.8G ED|Nikon 70-210mm f/4-5.6 AF-D|SB-80DX|Next:70-200mm

  4. #4
    Moderator catchlights's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Punggol, Singapore
    Posts
    21,902

    Default Re: Crop

    when you select Marquee tool, from the sub pull down manual, select Fixed Size, enter the dimension in whatever pixel you want.
    Shoot to Live, Live to Shoot
    www.benjaminloo.com | iStock portfolio

  5. #5
    Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    337

    Default Re: Crop

    Quote Originally Posted by catchlights View Post
    the 100% crop is actually crop without resizing, eg if you show an area 100 pixel by 100 pixel at 100% crop, just make a marquee of 100pixel by 100pixel, select the area of the image you want, hit ctrl C to copy, and ctrl N to create new doc, ctrl V to paste the selection into new doc, now that the new doc with 100% crop of the area images you want.

    to draw box on the area you taken from, just keep the marquee selection remind at the same spot, then from put down manual, select Edit/Stroke/, fill in the option you want, hit enter, you will have the marquee selection become a box with outline.

    to select the same spot at different doc (image files), you have to make sure all doc images size are the same, just simply drag the marquee selection from the master doc to the next doc image area, once you mouse is on the next doc, do not let go your mouse click now, press shift key and let go your mouse, the marquee selection will be at the same coordinate as the master doc.

    Hope this help.
    Hi.. i have anyother question.. do help me onces again.. if i make a marquee of 150pixel by 150 pixel, and paste at another file, will it still be 100% crop? and if i wanna ctrl N and paste, mus the the new file oso be 150 by 150? or can i create the new file 1000 by 1000 and paste it in?
    Nikon D300|MB-D10|Nikon F2|Nikon 24-70mm f2.8G ED|Nikon 70-210mm f/4-5.6 AF-D|SB-80DX|Next:70-200mm

  6. #6

    Default Re: Crop

    Quote Originally Posted by NormanTan View Post
    Hi.. i have anyother question.. do help me onces again.. if i make a marquee of 150pixel by 150 pixel, and paste at another file, will it still be 100% crop? and if i wanna ctrl N and paste, mus the the new file oso be 150 by 150? or can i create the new file 1000 by 1000 and paste it in?
    By default, the new file will have the dimensions of the image sample copied in memory. If you make the new file 1000 by 1000 then paste, you'll have a very big white canvas with a small square of image in the middle.

    Actually, why don't you just TRY IT instead of asking? It would have taken you 6-8 mouse clicks to test what you just asked.
    Alpha

  7. #7
    Moderator catchlights's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Punggol, Singapore
    Posts
    21,902

    Default Re: Crop

    Quote Originally Posted by NormanTan View Post
    Hi.. i have anyother question.. do help me onces again.. if i make a marquee of 150pixel by 150 pixel, and paste at another file, will it still be 100% crop? and if i wanna ctrl N and paste, mus the the new file oso be 150 by 150? or can i create the new file 1000 by 1000 and paste it in?
    if you make a selection the image area with marquee of 150pixel by 150pixel, hit ctrl C, ctrl N, the new doc size will be 150x150

    if you create a new doc is 1000 x 1000, pasting a 150x150 into it, the selection will still be 150x150, and only occupied a small area of the whole doc, you can't enlarge the size 150x150, if you do, than selection is no longer 100%.
    Shoot to Live, Live to Shoot
    www.benjaminloo.com | iStock portfolio

  8. #8
    Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    337

    Default Re: Crop

    Quote Originally Posted by Rashkae View Post
    By default, the new file will have the dimensions of the image sample copied in memory. If you make the new file 1000 by 1000 then paste, you'll have a very big white canvas with a small square of image in the middle.

    Actually, why don't you just TRY IT instead of asking? It would have taken you 6-8 mouse clicks to test what you just asked.

    I tried.. but if i don ask? how would i ever know if the small square in the middle is still 150 by 150 anot? to me which donno any thing, i would not know... so yea.. do pardon me
    Nikon D300|MB-D10|Nikon F2|Nikon 24-70mm f2.8G ED|Nikon 70-210mm f/4-5.6 AF-D|SB-80DX|Next:70-200mm

  9. #9
    Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    337

    Default Re: Crop

    Quote Originally Posted by catchlights View Post
    if you make a selection the image area with marquee of 150pixel by 150pixel, hit ctrl C, ctrl N, the new doc size will be 150x150

    if you create a new doc is 1000 x 1000, pasting a 150x150 into it, the selection will still be 150x150, and only occupied a small area of the whole doc, you can't enlarge the size 150x150, if you do, than selection is no longer 100%.
    Thanks a lot!!
    Nikon D300|MB-D10|Nikon F2|Nikon 24-70mm f2.8G ED|Nikon 70-210mm f/4-5.6 AF-D|SB-80DX|Next:70-200mm

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •