Results 1 to 19 of 19

Thread: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

  1. #1
    Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Upper Bukit Timah
    Posts
    34

    Default Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Hi Hi,

    I am inspired by all the great macro shots that I see among the CSers. I bought a 60mm f2.8 Nikon macro lens to venture into this new world. I realized that I do not have sufficient working distance to take the insect world as I will be chasing them away with my close working distance.

    Does adding a 1.7 teleconverter make my 60mm macro lens like a 102 mm macro lens to give me the working distance? I read somewhere where it says teleconverter does not change working distance but it helps in the magnification. But if after adding the teleconverter, will I achieve the effect of increased working distance if I negate the magnification of the telecoverter by standing further away from the subject?

    Rgds

    THT

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Singapore, east-ish
    Posts
    2,291

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Yup, it will increase working distance

    increasing magnification = increase in working distance

  3. #3
    Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Upper Bukit Timah
    Posts
    34

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Hi Daedalus,

    Thanks for the confirmation.

    Rgds

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    it doesn't make sense to post a technical query inside a gallery thou...

    thread moved
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by tanhot View Post
    Hi Hi,

    I am inspired by all the great macro shots that I see among the CSers. I bought a 60mm f2.8 Nikon macro lens to venture into this new world. I realized that I do not have sufficient working distance to take the insect world as I will be chasing them away with my close working distance.

    Does adding a 1.7 teleconverter make my 60mm macro lens like a 102 mm macro lens to give me the working distance? I read somewhere where it says teleconverter does not change working distance but it helps in the magnification. But if after adding the teleconverter, will I achieve the effect of increased working distance if I negate the magnification of the telecoverter by standing further away from the subject?

    Rgds

    THT
    kinda defeats the purpose... its easier to just get a 105mm f2.8 nikon micro or 200mm f4 if you really like to take insects from a distance.

    cos with your 1.7 tele, you are making a 60mm become a 102mm f4.8 lens, and iirc you do not get 1:1 magnification with a teleconvertor, so you might end up trying to use another extension tube, and you have further light loss.

    also, with additional glass, you also have a drop in optical quality as well...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Daedalus Trent View Post
    Yup, it will increase working distance

    increasing magnification = increase in working distance
    duh... you know what you are saying?

    so if i can do 2:1 mean i can go further from the subject? then the theory of getting closer to increase magnification is total crap already...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  7. #7
    Senior Member zac08's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    East
    Posts
    11,755

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Btw,

    the Nikon TC has a protruding front element and will not work well with the Nikkor 60 micro.
    Michael Lim
    My Flickr Site

  8. #8

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    You also end up with a smaller aperture... If that is important to you. With a 1.7 teleconverter, it (approximately) becomes a f/5 lens.

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Singapore, east-ish
    Posts
    2,291

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Del_CtrlnoAlt View Post
    duh... you know what you are saying?

    so if i can do 2:1 mean i can go further from the subject? then the theory of getting closer to increase magnification is total crap already...
    Of course i do.

    Regarding the effect of adding a TC to a 60mm macro lens, it seems logical to define a constant around which to observe the effect of the change in focal length. In this case, i kept the initial 1:1 magnification of the 60mm lens as a constant.

    In case you aren't clear, after adding a 1.7X TC to a 60mm macro lens, it's effective focal length will increase to 102mm, increasing it's minimum focusing distance by a factor of 1.7 (from 18.5cm to 31.45cm), based on the premise that the 1:1 magnification ratio is kept constant.

    Of course, you're right that the lens is now a 2:1 lens and ,preferable, i'd rather explain that a TC works by increasing the size of the image behind the lens. Hence, actual minimum focusing distance is still 18.5cm

    However, with regard to TS's question, i believe my explanation will suffice

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Daedalus Trent View Post
    Of course i do.

    Regarding the effect of adding a TC to a 60mm macro lens, it seems logical to define a constant around which to observe the effect of the change in focal length. In this case, i kept the initial 1:1 magnification of the 60mm lens as a constant.

    In case you aren't clear, after adding a 1.7X TC to a 60mm macro lens, it's effective focal length will increase to 102mm, increasing it's minimum focusing distance by a factor of 1.7 (from 18.5cm to 31.45cm), based on the premise that the 1:1 magnification ratio is kept constant.

    Of course, you're right that the lens is now a 2:1 lens and ,preferable, i'd rather explain that a TC works by increasing the size of the image behind the lens. Hence, actual minimum focusing distance is still 18.5cm

    However, with regard to TS's question, i believe my explanation will suffice
    however, your 1:1 is lost when you add a 1.7TC... and its not a 2:1, it becomes a 1:2... or should be 1:1.7...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  11. #11
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    somehow, i believe you mistake closeup filter with teleconvertor.
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Singapore, east-ish
    Posts
    2,291

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Del_CtrlnoAlt View Post
    somehow, i believe you mistake closeup filter with teleconvertor.
    Somehow, i believe you haven't a clue on how a teleconvertor works

    I suggest you read up before dishing out inaccurate information

  13. #13
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Daedalus Trent View Post
    Somehow, i believe you haven't a clue on how a teleconvertor works

    I suggest you read up before dishing out inaccurate information
    okie... so why not you explain to me since i'm a complete noob...

    if 1:1 for 100mm macro (for easier calculation) is say 12" aka 300mm...

    so if i put a 2x tele, it will make it into a 200mm macro with minimum focusing distance of 300mm or 600mm or more?
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  14. #14
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Singapore, east-ish
    Posts
    2,291

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Del_CtrlnoAlt View Post
    okie... so why not you explain to me since i'm a complete noob...

    if 1:1 for 100mm macro (for easier calculation) is say 12" aka 300mm...

    so if i put a 2x tele, it will make it into a 200mm macro with minimum focusing distance of 300mm or 600mm or more?
    Why should the mininum focusing distance change? It'll remain at 300mm! Teleconvertors are placed between the camera body and the lens. i.e- they don't affect workings, and hence, the minimum focusing distance of the lens. They merely enlarge the image produced by the lens.

    Hope this helps
    Last edited by Daedalus Trent; 20th December 2008 at 11:26 AM.

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Daedalus Trent View Post
    Why should the mininum focusing distance change? It'll remain at 300mm! Teleconvertors are placed between the camera body and the lens. i.e- they don't affect workings, and hence, the minimum focusing distance of the lens. They merely enlarge the image produced by the lens.

    Hope this helps
    hmm, then another question... at 200mm mfd of 300mm same as mfd of 100mm, so the lens become a 2x macro lens as well? cos distance remain the same, increase magnification by 2, so its 2x macro?
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  16. #16
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Singapore, east-ish
    Posts
    2,291

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Del_CtrlnoAlt View Post
    hmm, then another question... at 200mm mfd of 300mm same as mfd of 100mm, so the lens become a 2x macro lens as well? cos distance remain the same, increase magnification by 2, so its 2x macro?
    Gosh* i don't even understand the phrasing of your question

    Anyway, this is pointless.


    please take some time to read these 2 quotations:


    1)
    [Sigma]APO TELE CONVERTER 2x EX DG

    Lens Construction: 5 Groups - 6 Elements
    Focal Length: 2 times of master lens
    Aperture Range: F2.8-32
    Magnification: 2 times of master lens
    Dimensions: φ 68.5mm×19.5mm
    Weight: 160g




    Retrieved from: http://www.dpreview.com/news/0510/05...converters.asp


    2)
    "In addition to increasing focal length, both teleconverters allow greater magnification in macro since the Minimum Object Distance (MOD) of the master lens does not change when used with the teleconverters."

    Retrieved from:http://www.tamron.com/lenses/tele-guide.asp



    If Sigma, Tamron and Dpreview all got it wrong, then i must be a noob
    Last edited by Daedalus Trent; 20th December 2008 at 11:49 AM.

  17. #17
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    oops.. i just remembered the teleconvertor theory... haha... ok i stand corrected...

    teleconvertor only takes the centre of the image... same like a crop factor... so lens remain the same.

    lol... malu...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  18. #18
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Singapore, east-ish
    Posts
    2,291

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?



    np

  19. #19
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Does it make sense to add teleconverter on 60mm Macro lens?

    Quote Originally Posted by Daedalus Trent View Post


    np
    must be still sleeping...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •