Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 25

Thread: Akira DVD Player Help

  1. #1

    Default Akira DVD Player Help

    Hi, I recently purchased a Akira DVD-3128H player for $34 at Giant
    This is my first DVD player, I also purchase some DVD from Giant and somehow I cannot play these DVD. I either get blank screen or nothing happen. I can play VCD, I connect via the supplied RCA cable. I also tried using a component cable (Blue, Red, Green), switch my LCD TV to component input but there was no display at all. From your experience, is my DVD:

    1. Not compatible with the DVD disc (I saw the box stated code 9)
    2. DVD is having some problem
    3. Connection issues, what can I try?

    When I switch to RCA input, I can see the DVD configuration when I press setup button. I can't see anything when I switch my input to component input. Press setup and the screen is blank.

    Any clue for me?

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Akira DVD Player Help

    blank screen = either wrong color setting, or progressive setting error.
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  3. #3

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Quote Originally Posted by Del_CtrlnoAlt View Post
    blank screen = either wrong color setting, or progressive setting error.
    Hi, anything I can try?

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Akira DVD Player Help

    never use b4 akira...

    but if u wanna try, just off your progressive in your dvd player 1st. using the RCA.
    then on your tv, go to the component input, and see if the screen is there... if not, go back to rca input.
    then check color setting is it Y'PbPr or RGB, need to be both the same before you can view. depending on some LCD TV, my living room 1, set wrong color, at most show funny color, my room 1 (same brand, different model) will show blank screen...
    after that then on the progressive to check once more...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  5. #5

    Default Re: Akira DVD Player Help

    My TV:

    AV2 = SCV
    AV3 = Component (Akira DVD-3128H)
    AV1 = VCD RCA if connect (Akira DVD-3128H)

    Akira back:
    (Y(green)---Pb/Cb(blue)---Pr/Cr(red)) | (RCA video(yellow))
    RCA L(white)---RCA R(red) | Coaxial + S-Video

    DVD Setup Menu:
    Video Out Selections - (1)S-Video (2)Component (3)P-Scan

    I have tried 2 & 3, connect the component cable to LCD; unplugged RCA input and same blank screen.

    ??

  6. #6

    Default Re: Akira DVD Player Help

    If I can use RCA to play VCD, I should be able to see DVD too am I right? I either get blank screen or nothing happen or sometime "bad disc" when I put these DVD in. I have only 6 DVD all purchase from giant and all the same problem. Are they incompatible with the DVD player?

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Akira DVD Player Help

    wah how u read my instructions 1... need me to give step by step?

    1) Go AV1, disable progressive on dvd
    2) Go AV3, check got image anot, if have, stop, dun have go step 3
    3) Go AV1, go into menu see if output is set Y'PbPr or RGB
    4) Go AV3, set tv to match dvd component output, if unable to change, then RTFTVM
    5) Go AV1, set dvd player to match tv if step 4 have error
    6) Go AV3, if works, ok, dun work... bo pian...

    you should see the same screen as composite & component... best way is RTFM both TV & DVD manual, check if both use same component setting anot...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Quote Originally Posted by FIR View Post
    If I can use RCA to play VCD, I should be able to see DVD too am I right? I either get blank screen or nothing happen or sometime "bad disc" when I put these DVD in. I have only 6 DVD all purchase from giant and all the same problem. Are they incompatible with the DVD player?
    now i get it... ah chey...

    u can read vcd cannot read dvd, must be the dvd function error, bring back to change a new unit...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  9. #9
    Member shawnlim's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Jurong West
    Posts
    252

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Is the TV system set to auto? might be the NTSC OR PAL thingy i guess

  10. #10

    Default Re: Akira DVD Player Help

    I tried both PAL and NTSC, there is an autoscan too, all cannot. Is current DVD still have the country code compatibility? If giant sold these DVD, I guess they should be compatible rite?

    My basic instinct told me should be dvd setting or function malfunction since I can play vcd right? Don't know what to do already...
    Last edited by FIR; 28th July 2007 at 10:26 PM.

  11. #11
    Member
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Sin Ming Ave
    Posts
    110

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Borrow Codes 01 & 03, your player should b able to play these.

  12. #12

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Aiyah... DVD player spoil lah. Go and change one.

  13. #13

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Ya. the DVD got problem. Bring down to Akira they ask me to wait 2 weeks. I can play 2 disc out of 10 DVD so I guess the decoder software s-uc-ks.

  14. #14
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    sing
    Posts
    3,353

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Code 9 is good.
    It is region free.

    Check your DVD from Giant.

    Is it DVD R- DVD R+ DVD RW+ DVDRW-
    DVD RL DVD Ram ?

    Check if Akira can play the type you bought.
    Last edited by ricohflex; 11th August 2007 at 04:45 PM.

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Quote Originally Posted by ricohflex View Post
    Code 9 is good.
    It is region free.

    Check your DVD from Giant.

    Is it DVD R- DVD R+ DVD RW+ DVDRW-
    DVD RL DVD Ram ?

    Check if Akira can play the type you bought.
    code 9?

    u mean D9 issit?
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  16. #16
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Quote Originally Posted by FIR View Post
    Ya. the DVD got problem. Bring down to Akira they ask me to wait 2 weeks. I can play 2 disc out of 10 DVD so I guess the decoder software s-uc-ks.
    tell u dun believe me...
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  17. #17
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    BB West
    Posts
    2,184

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Ask DCA to your house for a check up on your connection, give him $20 for that, your problem solved, haha!

    If you can watch VCD, that's mean connection is right. Another thing is that most DVD player (DVD ROM might not) does support multi region and so, it should play what you put in. Try another disc, maybe current one faulty. I used low end Enzer n brought 2 yrs back but no problem on my disc. All the best in ur troubleshoot.
    Only Sony device mostly, haha!

  18. #18
    Senior Member fatigue's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Blk138 Bedok North Ave3
    Posts
    2,924

    Default Re: Akira DVD Player Help

    The usual problem with this type of DVD player is the connection between Flat Flexible Cable (FFC) and the Optical Pick-up Unit (OPU). I simply clean the contacts with an eraser and that's it. Just like cleaning the RAM of your PC.
    9815-1974
    FB: Hilos Camera Repair

  19. #19
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Outside the Dry Box.
    Posts
    16,268

    Default Re: Akira DVD Player Help

    Quote Originally Posted by BBTM View Post
    Ask DCA to your house for a check up on your connection, give him $20 for that, your problem solved, haha!

    If you can watch VCD, that's mean connection is right. Another thing is that most DVD player (DVD ROM might not) does support multi region and so, it should play what you put in. Try another disc, maybe current one faulty. I used low end Enzer n brought 2 yrs back but no problem on my disc. All the best in ur troubleshoot.
    u think nowadays fuel price drop ar?
    Logging Off. "You have 2,631 messages stored, of a total 400 allowed." don't PM me.

  20. #20

    Default Re: Akira DVD Player Help

    akira...some of my feedback from friends is quite negative for this brand. Guess Enzer shd be a better brand?

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •