Results 1 to 17 of 17

Thread: New PC

  1. #1

    Default New PC

    I'm getting a Dell 9200 series desktop to use Lightroom for my digital photos.

    Do u think 2MB ram is sufficient to run Lightroom smoothly on Windows Vista?

  2. #2
    Moderator catchlights's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Punggol, Singapore
    Posts
    21,902

    Default Re: New PC

    2MB RAM ?????

    izit a AT286?
    Shoot to Live, Live to Shoot
    www.benjaminloo.com | iStock portfolio

  3. #3

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by catchlights View Post
    2MB RAM ?????

    izit a AT286?

    OK lah... cockup in my typing... should be 2GB RAM.

    So is this power enough to run LR smoothly on Window Vista?

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by weekh View Post
    OK lah... cockup in my typing... should be 2GB RAM.

    So is this power enough to run LR smoothly on Window Vista?
    maybe windows XP is a better choice...

  5. #5

    Default Re: New PC

    Thread moved to kopitiam.
    See my Photo Gallery at the Clubsnap

  6. #6
    Senior Member glennyong's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Singapore
    Posts
    5,587

    Default Re: New PC

    still prefer XP.

    vista takes up too much resources already... 2gb ram is good.

  7. #7
    Member
    Join Date
    May 2002
    Location
    Singapore
    Posts
    390

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by weekh View Post
    I'm getting a Dell 9200 series desktop to use Lightroom for my digital photos.

    Do u think 2MB ram is sufficient to run Lightroom smoothly on Windows Vista?
    That depend on whether you using any of the resources eating programmes
    such as Norton, McAfee etc including the version of Vita you are planning
    to use.

    A good strategy is to plan whether you can add more ram in the near
    future. Suggest you start at least with 3GB and add another 1GB as
    soon as you feel that you need it.

  8. #8

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by weekh View Post
    I'm getting a Dell 9200 series desktop to use Lightroom for my digital photos.

    Do u think 2MB ram is sufficient to run Lightroom smoothly on Windows Vista?
    vista needs 4GB to run with LR.

    My system ram usage was around 3.2GB

    install XP instead and the ram usage fall to 2.1GB.

    just get 4GB. peace of mind.

  9. #9

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by ihub88 View Post
    vista needs 4GB to run with LR.

    My system ram usage was around 3.2GB

    install XP instead and the ram usage fall to 2.1GB.

    just get 4GB. peace of mind.
    Wow 4GB RAM! i'm running lightroom on my lappy but i turn off all the visual Eye candy of vista for maximum performance.... only have 2 GB for me.
    1stJournal - Painting your life journals since 2008
    Email / Facebook / Instagram

  10. #10

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by SianZronG View Post
    Wow 4GB RAM! i'm running lightroom on my lappy but i turn off all the visual Eye candy of vista for maximum performance.... only have 2 GB for me.
    Are you sure 32bit PCs can address 4GB RAM? From what I know, some of the addresses need to be allocated for other system resources, so the system can only address 3.2-3.3GB. If you install 4GB of RAM, some of it will disappear.

  11. #11
    Senior Member Big Kahuna's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    2,127

    Default Re: New PC

    Also make sure you run the 64bit variant of OS to fully optimize your memory

  12. #12

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by SianZronG View Post
    Wow 4GB RAM! i'm running lightroom on my lappy but i turn off all the visual Eye candy of vista for maximum performance.... only have 2 GB for me.
    Actually running LR with 1.5GB ram on windows vista with eye candy on is fine enough, provided that you optimise your PC.

  13. #13

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by Big Kahuna View Post
    Also make sure you run the 64bit variant of OS to fully optimize your memory

    If you run the 64bit variant, you will have compatibility issues with a lot of software and devices. It's not time yet.

  14. #14

    Default Re: New PC

    In the future, the Mac leopard OS will be 64bit fully to the software 64bit too. Imagine the performance.

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sengkang
    Posts
    2,156

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by alwayschampion View Post
    In the future, the Mac leopard OS will be 64bit fully to the software 64bit too. Imagine the performance.
    OT....existing intel mac with only 1gb ram can use i hope

  16. #16
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Planet Earth
    Posts
    656

    Default Re: New PC

    I'm running Vista Ultimate with 2GB of RAM. No problems with LR.

    However, should you open up the Task Manager and look at the free physical memory available, you may get a shock - you may have only 6 MB (or thereabouts) free.

    Vista handles memory or RAM very differently from XP. Read this article for more info.

  17. #17

    Default Re: New PC

    Quote Originally Posted by Paul_Yeo View Post
    OT....existing intel mac with only 1gb ram can use i hope
    http://apple.com.sg/macosx/leopard/64bit.html
    I am saying apple users will soon able to enjoy 64bit OS and programs. Users can get more memory for more performance.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •