Results 1 to 12 of 12

Thread: Is teleconverter only usable at max. zoom?

  1. #1

    Default Is teleconverter only usable at max. zoom?

    I thought of getting a tele-converter for my camera.

    When I go through the camera manual, it say that when using a tele-converter, one need to set to max. zoom. Otherwise, the picture quality may not be good.

    Does it mean that tele-converter is only usable at max. zoom?
    If the range for my lens is 28mm to 300mm; does it mean that a 2.0x tele-converter only allow me to take (good) shots at 600mm and I can't use it for any focal length between 56 to 560mm (after 2.0x)?

    Thanks for your advice.

    LK :-)

  2. #2

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    a teleconverter is an optical element and hence degrades the picture quality. if you have a zoom lense covering 28-300, then it is advisable to use the teleconverter only for the range of 300-600. Below 300 you get better quality pictures without the teleconverter.

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    i suggest you skip a TC if you using it on a 28-300mm lens... even if there is AF, it gonna be super sluggish and image quality gonna be very soft.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Tanjong Katong
    Posts
    3,710

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    Quote Originally Posted by laykock View Post
    I thought of getting a tele-converter for my camera.

    When I go through the camera manual, it say that when using a tele-converter, one need to set to max. zoom. Otherwise, the picture quality may not be good.

    Does it mean that tele-converter is only usable at max. zoom?
    If the range for my lens is 28mm to 300mm; does it mean that a 2.0x tele-converter only allow me to take (good) shots at 600mm and I can't use it for any focal length between 56 to 560mm (after 2.0x)?

    Thanks for your advice.

    LK :-)
    You can use your 2x tele-converter for 28mm-300mm zoom lens to shoot from 56mm to 600mm.

    But, as others already mentioned, TC (or any additional lens element in light path) will degrade the picture quality, also decrease the light by 2 stops (IIRC). So, use 28-300mm (without TC), and 300-600mm with TC, which is 150-300mm zoom.

    Regards,
    Arto.

  5. #5

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    Try to do some quality tests on your 28-300mm with tripod
    Shoot different focal lengths with different apertures like
    28mm - f5.6, f8, f11, f16
    50mm - f5.6, f8, f11, f16
    100mm - f5.6, f8, f11, f16
    200mm - f5.6, f8, f11, f16
    300mm - f5.6, f8, f11, f16

    So if you get "very" good quality at 300mm f8, with 2x TC, you will get good quality while shooting at 600mm f16.
    See my Photo Gallery at the Clubsnap

  6. #6

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    Dear All,

    Thanks for the advices and practical tips. Will try it out.

    LK :-)

  7. #7
    Member BlueBull's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Punggol
    Posts
    912

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    What about getting a teleconvertor for a 18-55mm kit lens?

    Would it be good to go?
    Nikanon D3FXMarkIIIDS-1H with 5000mm f/128 & 0.500mm Macro f/0.4 & 0.70-2000mm f/256

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    Quote Originally Posted by BlueBull View Post
    What about getting a teleconvertor for a 18-55mm kit lens?

    Would it be good to go?
    i don see why you wan to add tc onto a wide/standard lens... effective focal length is just 110mm... with the cost of tc at 200+, might as well get a tamron 70-300.

    the only 2 lens i use tc on is my 28-75 for close up(1:1.85) and my 80-200 for reach (400mm)

  9. #9
    Member BlueBull's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Punggol
    Posts
    912

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    Quote Originally Posted by ExplorerZ View Post
    i don see why you wan to add tc onto a wide/standard lens... effective focal length is just 110mm... with the cost of tc at 200+, might as well get a tamron 70-300.

    the only 2 lens i use tc on is my 28-75 for close up(1:1.85) and my 80-200 for reach (400mm)
    Roger that. Thanks for the info.
    Nikanon D3FXMarkIIIDS-1H with 5000mm f/128 & 0.500mm Macro f/0.4 & 0.70-2000mm f/256

  10. #10

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    Quote Originally Posted by BlueBull View Post
    What about getting a teleconvertor for a 18-55mm kit lens?

    Would it be good to go?
    I dun think you can mount a TC on the 18-55mm on the wide end without risking the lenses coming in contact with each other.
    I dun own the 18-55mm to actually try out.

    There was someone trying a TC with a 18-200mm VR, but the rear element is too near to the TC for my comfort.

  11. #11

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    Quote Originally Posted by ipin View Post
    I dun think you can mount a TC on the 18-55mm on the wide end without risking the lenses coming in contact with each other.
    I dun own the 18-55mm to actually try out.

    There was someone trying a TC with a 18-200mm VR, but the rear element is too near to the TC for my comfort.
    If I'm not mistaken the 18-200 is not supposed to work with any TC?

    It is in the manual if I'm not wrong?

  12. #12

    Default Re: Is teleconverter only usable at max. zoom?

    Quote Originally Posted by airbiscuit View Post
    If I'm not mistaken the 18-200 is not supposed to work with any TC?

    It is in the manual if I'm not wrong?
    You are right, but then there will be people wanting & daring to try!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •