Results 1 to 20 of 20

Thread: How to switch/change AF-selection-point (FZ50)?

  1. #1
    Senior Member blueskye168's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    AVPS
    Posts
    2,874

    Default How to switch/change AF-selection-point (FZ50)?

    Hi every1 , I'm a newbie with FZ50 still flipping reading thru the manuals & yet to begin . May I know how to switch/change AF-selection-point even tho I pressed the AF-L button together with the up,dn,left & right key still can't move the AF-point?
    Thanks your in advance.
    Last edited by blueskye168; 29th August 2006 at 10:37 AM. Reason: change thread title

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by FZEOS
    Hi every1 , I'm a newbie with FZ50 still flipping reading thru the manuals & yet to begin . May I know how to switch/change AF-selection-point even tho I pressed the AF-L button together with the up,dn,left & right key still can't move the AF-point?
    Thanks your in advance.
    there is not such function in FZ50... you are looking at a function that dSLR provides

  3. #3
    Senior Member blueskye168's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    AVPS
    Posts
    2,874

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by ExplorerZ
    there is not such function in FZ50... you are looking at a function that dSLR provides
    Hi ExplorerZ, thanks 4ur FAST response.

    Wah like tat ah, so that means only got one center-AF-point and to focus lock then recompose then can take a shot . Am I right ? If not, please enlighten me.
    Thanks alot.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by FZEOS
    Hi ExplorerZ, thanks 4ur FAST response.

    Wah like tat ah, so that means only got one center-AF-point and to focus lock then recompose then can take a shot . Am I right ? If not, please enlighten me.
    Thanks alot.
    can say so... but iirc lumix got a AF mode that AF on 9 points and i got no idea which point it will AF on
    most of the time i just use that unless when im shooting macro/aero display den i will change to center/spot

  5. #5
    Senior Member blueskye168's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    AVPS
    Posts
    2,874

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by ExplorerZ
    can say so... but iirc lumix got a AF mode that AF on 9 points and i got no idea which point it will AF on
    most of the time i just use that unless when im shooting macro/aero display den i will change to center/spot
    Hey thanks alot . OK understand now .

  6. #6

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Haha.. hello brudda.. the AF point can be selected lar.

    Switch to the single area focusing AF or High-Speed single area focusing AF.

    Hold down the FOCUS button on the lens barrel, then use the directional buttons to adjust the AF point.
    Last edited by Hexlord; 29th August 2006 at 12:08 PM.
    Black Rabbit Photography
    DeviantArt | Multiply | Flickr

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by Hexlord
    Haha.. hello brudda.. the AF point can be selected lar.

    Switch to the single area focusing AF or High-Speed single area focusing AF.

    Hold down the FOCUS button on the lens barrel, then use the directional buttons to adjust the AF point.
    dono, maybe fz30 got this hidden function no in other fz

  8. #8

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Its not hidden.. on the manual

    TS, you can do this.. go to the front portion of your manual, look for the FOCUS button section . There should be a few section in the manual which talks about that button's usage.
    Black Rabbit Photography
    DeviantArt | Multiply | Flickr

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by Hexlord
    Its not hidden.. on the manual

    TS, you can do this.. go to the front portion of your manual, look for the FOCUS button section . There should be a few section in the manual which talks about that button's usage.
    but i tot the manual button was to let the camera focus just once and den keep shooting without refocusing? like used to take fireworks?

  10. #10
    Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Jurong West
    Posts
    241

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by FZEOS
    Hi every1 , I'm a newbie with FZ50 still flipping reading thru the manuals & yet to begin . May I know how to switch/change AF-selection-point even tho I pressed the AF-L button together with the up,dn,left & right key still can't move the AF-point?
    Thanks your in advance.
    Morning mate,

    Bought the new FZ50 already? How is it treating you?

    I'm thinking abt getting it as well, haven't firm up my decision yet though...

    Any gripes? where did u buy and how much bro?

    Thanks!
    Eric

  11. #11
    Senior Member blueskye168's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    AVPS
    Posts
    2,874

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by Hexlord
    Haha.. hello brudda.. the AF point can be selected lar.

    Switch to the single area focusing AF or High-Speed single area focusing AF.

    Hold down the FOCUS button on the lens barrel, then use the directional buttons to adjust the AF point.
    Hey hi Hexlord, really really THANK U .

    Wah ho seh liao, can liao, can change/swift AF-point around liao leh

    All bcos I so blur to go press wrong button (pressed on AF-L button, looks almost SAME as FOCUS-button at left-side on lens barrel as figured in manual. After u mention then I realised I got the wrong button).

    THANKS alot Bro

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    wow thats something cool that all the older fz failed to offer i guess

  13. #13
    Senior Member blueskye168's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    AVPS
    Posts
    2,874

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by cire07
    Morning mate,

    Bought the new FZ50 already? How is it treating you?

    I'm thinking abt getting it as well, haven't firm up my decision yet though...

    Any gripes? where did u buy and how much bro?

    Thanks!
    Eric
    Hi cire07, gd afternoon.

    Ya bought it FZ50. Its making me more eager/anxious to read and learn how to use it asap .
    So far I find it rather good in terms of focus speed faster than my just sold S2-IS & long ago coolpix5000. The rest hv nt really try out yet cos still flipping d manual

    Thanks bro

  14. #14
    Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Jurong West
    Posts
    241

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by FZEOS
    Hi cire07, gd afternoon.

    Ya bought it FZ50. Its making me more eager/anxious to read and learn how to use it asap .
    So far I find it rather good in terms of focus speed faster than my just sold S2-IS & long ago coolpix5000. The rest hv nt really try out yet cos still flipping d manual

    Thanks bro
    Yo, thanx for the swift reply... just sold ur S2-IS? Such a coincidence, i am currently in a dilemma between the FZ50 vs the S3 IS... I know they are not exactly the same category of cameras... i guess S3 IS vs FZ7 is more appropriate yeah? But in any case...

    The Image Stabilizer (IS) of Canon's... how does it stack up againt Pana's MEGA OIS?
    Cos i dun need so much megapixels (10 vs 6)... and a bit wary of Pana's "noise" issue...
    I guess main issues i'm still debating is whether i need Pana's Manual Focus... but at the same time the relative compactness of Canon's S3 appeals more...

    Anyone can help me out? Appreciate any feedback or comments, pls!

    Regards,
    Eric

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by cire07
    Yo, thanx for the swift reply... just sold ur S2-IS? Such a coincidence, i am currently in a dilemma between the FZ50 vs the S3 IS... I know they are not exactly the same category of cameras... i guess S3 IS vs FZ7 is more appropriate yeah? But in any case...

    The Image Stabilizer (IS) of Canon's... how does it stack up againt Pana's MEGA OIS?
    Cos i dun need so much megapixels (10 vs 6)... and a bit wary of Pana's "noise" issue...
    I guess main issues i'm still debating is whether i need Pana's Manual Focus... but at the same time the relative compactness of Canon's S3 appeals more...

    Anyone can help me out? Appreciate any feedback or comments, pls!

    Regards,
    Eric
    both IS and Mega OIS are proven to be very effective... its very hard to test out the different as each system is better against different kinds of movement. but the different is also too slight to be really noticed by human

  16. #16
    Senior Member blueskye168's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    AVPS
    Posts
    2,874

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by cire07
    Yo, thanx for the swift reply... just sold ur S2-IS? Such a coincidence, i am currently in a dilemma between the FZ50 vs the S3 IS... I know they are not exactly the same category of cameras... i guess S3 IS vs FZ7 is more appropriate yeah? But in any case...

    The Image Stabilizer (IS) of Canon's... how does it stack up againt Pana's MEGA OIS?
    Cos i dun need so much megapixels (10 vs 6)... and a bit wary of Pana's "noise" issue...
    I guess main issues i'm still debating is whether i need Pana's Manual Focus... but at the same time the relative compactness of Canon's S3 appeals more...

    Anyone can help me out? Appreciate any feedback or comments, pls!

    Regards,
    Eric
    Hi cire07, what I can say at this moment of time due to nt yet flip thru manual+all features, I realised focusing speed & the MEGA OIS works better (to me) compared to my 2-previous d-compacts(maybe due to their smaller in size) cos number of steady shots achieved especially, maybe due to d mode1&2 OIS as stated for greater stability. Also I find the Grid1&2 but grid2 display easier (for me) for composition (subject's placement). As for ISO at1600 not my preference, iso800 still acceptable (to me) as iso400 acceptable & below rather great cos 2-previous d-compacts iso200 got noise .Also this got TTL-flash for ext & biult-in too

    Thanks.

  17. #17
    Senior Member blueskye168's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    AVPS
    Posts
    2,874

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by cire07
    Yo, thanx for the swift reply... just sold ur S2-IS? Such a coincidence, i am currently in a dilemma between the FZ50 vs the S3 IS... I know they are not exactly the same category of cameras... i guess S3 IS vs FZ7 is more appropriate yeah? But in any case...

    The Image Stabilizer (IS) of Canon's... how does it stack up againt Pana's MEGA OIS?
    Cos i dun need so much megapixels (10 vs 6)... and a bit wary of Pana's "noise" issue...
    I guess main issues i'm still debating is whether i need Pana's Manual Focus... but at the same time the relative compactness of Canon's S3 appeals more...

    Anyone can help me out? Appreciate any feedback or comments, pls!

    Regards,
    Eric
    Hi cire07, what I can say at this moment of time due to nt yet flip thru manual+all features, I realised focusing speed & the MEGA OIS works better (to me) compared to my 2-previous d-compacts(maybe due to their smaller in size) cos number of steady shots achieved especially, maybe due to d mode1&2 OIS as stated for greater stability. Also I find the Grid1&2 but grid2 display easier (for me) for composition (subject's placement). As for ISO at1600 not my preference, iso800 still acceptable (to me) as iso400 acceptable & below rather great bcos 2-previous d-compacts iso200 got noise .Also this got TTL-flash for ext & biult-in too

    Thanks.

  18. #18
    Senior Member blueskye168's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    AVPS
    Posts
    2,874

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by ExplorerZ
    both IS and Mega OIS are proven to be very effective... its very hard to test out the different as each system is better against different kinds of movement. but the different is also too slight to be really noticed by human
    Hi bro, ya I agree with ur statement bcos i remember clearly that around wide to moderate angle(focal length) got slightly more number of blurry shots but not at Tele-end IS is very effective( is it due to weight/smaller cam size to me nt ez to hold). As for OIS all this seems to solve to my own suprise (maybe partly due to the holding with the 55mm lens barrel size give similar feel to dslr(my hardly use eos 20d due to its weight+child when outing)

    Thanks anyway.

  19. #19
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    West Legion
    Posts
    7,751

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    not very sure about handholding weight. but all i know is my fz5 is too light to maintain my hand from shaking. prefer d50 over fz5

  20. #20

    Default Re: how to switch/change AF-selection-point(FZ50)

    Quote Originally Posted by Hexlord
    Haha.. hello brudda.. the AF point can be selected lar.

    Switch to the single area focusing AF or High-Speed single area focusing AF.

    Hold down the FOCUS button on the lens barrel, then use the directional buttons to adjust the AF point.
    sorry for the off topic...
    now then i know fz30 can set the focus point... hahaa.... i'm the idiot who didnt read the manual...

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •