Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 23

Thread: Help needed~!

  1. #1
    Member NeTHaCk's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Tampines
    Posts
    786

    Default Help needed~!

    GUys, my DSLR s1pro has this problem. I was checking for dust when i came across this after snapping a few shots . Now i cant take pics already...




    how come my SLR has this ?




    it totally disappeared from my s1pro... im just learning the ropes and help would be great
    Nikon D7000 : Tamron 17-50VC f2.8, SB-900
    Nikon D90 : Nikon 18-105 VR, SB-600

  2. #2
    Moderator ortega's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Singapore, Singapore, Singapor
    Posts
    23,686
    Blog Entries
    7

    Default Re: Help needed~!

    what are you refering to?

    in picture #1 - the fingerprint on your sensor?
    or in picture #2 - the shutter?

  3. #3
    Moderator Cactus jACK's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Singapore (Kallang)
    Posts
    3,933
    Blog Entries
    23

    Default Re: Help needed~!

    not sure what you're asking? are you asking, "how come your DSLR doesn't have a shutter curtain like your SLR?"?

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Singapore/Thailand
    Posts
    4,642

    Default Re: Help needed~!

    ur camera seems fine... if its the Fji S-1 Pro... check ur batt, or bring it down to fujifilm a full checkup is $80 iirc...
    Budget wedding photographer :)

  5. #5
    Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bt. Timah
    Posts
    1,354

    Default Re: Help needed~!

    Agree with the rest. I don't see anything wrong.

    When you enter sensor cleaning mode the shutter curtains will open for dSLRs. Nothing unusual, though your words seem very dramatic.....

    Quote Originally Posted by NeTHaCk
    Now i cant take pics already...

    ?????

  6. #6
    Member NeTHaCk's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Tampines
    Posts
    786

    Default Re: Help needed~!

    The reason is .. i never did enter cleaning mode. All i did was took out the lens and inspect it. that somehow the curtain is gone

    i'll try the batts..
    Nikon D7000 : Tamron 17-50VC f2.8, SB-900
    Nikon D90 : Nikon 18-105 VR, SB-600

  7. #7

    Default Re: Help needed~!

    Quote Originally Posted by NeTHaCk
    GUys, my DSLR s1pro has this problem. I was checking for dust when i came across this after snapping a few shots . Now i cant take pics already...

    how come my SLR has this ?

    it totally disappeared from my s1pro... im just learning the ropes and help would be great
    what's wrong with the ccd.. dont think (or cant rem) this model (cam) has shutter blade... crucial is, is your dslr mal-functioning?

    have what? the shutter blade? maybe you should start readin 'how camera works?' if that's the case...

    errmmm actually... i faint....

  8. #8
    Moderator Clown's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Singapore
    Posts
    3,779

    Default Re: Help needed~!

    classic case of pls RTFM.
    sigh.

  9. #9
    Member NeTHaCk's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Tampines
    Posts
    786

    Default Re: Help needed~!

    Hi clown,

    i dont get whats RTFM ..

    anyway, i tried changing the batteries and it doesnt work. Changed the cr123A batt, rechargeable batts to Nimh and new batts and new rechargable batts but still the same
    Nikon D7000 : Tamron 17-50VC f2.8, SB-900
    Nikon D90 : Nikon 18-105 VR, SB-600

  10. #10

    Default Re: Help needed~!

    Can you be more specific about the problem you're having?
    Is it your mirror doesn't come down, exposing the CCD that we see in the 1st pic?
    I'm sure a few of us here are still wondering what is "this" that you came across?

  11. #11

    Default Re: Help needed~!

    Ohh ... by the way, RTFM stands for Read The Freaking Manual.

  12. #12
    Member NeTHaCk's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Tampines
    Posts
    786

    Default Re: Help needed~!

    Alright my apologies.

    When u move the mirror up right, you will see pic2 normally right ? however, just few days ago, i was brushing the lens and cleaning it and when i tried to take some shots after cleaning, pic1 came out. the bracket/curtain/shutter blade is missing and i cant take pics at all.

    its not supposed to happen right ?


    ive read the manual, nothing of this sort came out in the manual..
    Nikon D7000 : Tamron 17-50VC f2.8, SB-900
    Nikon D90 : Nikon 18-105 VR, SB-600

  13. #13

    Default Re: Help needed~!

    Ahhh ... now we're getting somewhere.
    I'm no expert but I don't think your DSLR has a shutter like a film SLR as shown in pic 2.
    Your DSLR has a mirror that flips up and down each time you press your shutter button to allow light through and the image to be captured onto the CCD.
    Your mirror is probably stuck in the "up" position revealing the CCD as seen in pic 1.

  14. #14
    Member NeTHaCk's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Tampines
    Posts
    786

    Default Re: Help needed~!

    the mirror is down but when i lift it up, the curtain is still missing.. i think thats the reason why i cant take pics ...
    Nikon D7000 : Tamron 17-50VC f2.8, SB-900
    Nikon D90 : Nikon 18-105 VR, SB-600

  15. #15

    Default Re: Help needed~!

    It can't go missing as there is no curtain in your DSLR.
    Did you get any error messages?

  16. #16
    Member NeTHaCk's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Tampines
    Posts
    786

    Default Re: Help needed~!

    The error message is the

    "Err" message blinking in viewfinder and the top display panel
    Nikon D7000 : Tamron 17-50VC f2.8, SB-900
    Nikon D90 : Nikon 18-105 VR, SB-600

  17. #17
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Dry cabinet!
    Posts
    1,757

    Default Re: Help needed~!

    Quote Originally Posted by NeTHaCk
    The error message is the

    "Err" message blinking in viewfinder and the top display panel
    Its other problems, see what the error message is for in the manual... I don't know of any DSLR that has curtains/shutter
    Dreaming... 14mm f2.8, 16-35 f2.8 mkII, 85 f1.2 mkII

  18. #18

    Default Re: Help needed~!

    Yeah, check your manual under "Warning Display" or something like that.

  19. #19
    Moderator Cactus jACK's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Singapore (Kallang)
    Posts
    3,933
    Blog Entries
    23

    Default Re: Help needed~!

    the blinking "ERR" usually means that a malfunction has been detected (either due to batt or machanism)... if changing the batt does not resolve the issue, iirc, they recommend switching to M mode and M focusing, and try triggering again - do check your manual first, as the above is based on experience on the S2pro.

    if that does work either, i'd pay a visit to "new industrial road" (fujifilm service centre).

  20. #20
    Member
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Eastern Part
    Posts
    306

    Default Re: Help needed~!

    Your shutter is probably stuck in the open position. Did you accidently press against the shutter blades previously? These thin metal blades are very fragile and a slightly bent blade can cause extra pressure when they are stacked when opened resulting in jamming. Suggest you seek professional help on this.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •